Large scale horticulture

Den Berk

Betrouwbare partner voor de retail door belichting

Een duidelijke bedrijfsfilosofie vormt de motor achter de snelle ontwikkeling van tomatenbedrijf Den Berk in Merksplas: “We willen een betrouwbare partner zijn voor de retail en meerwaarde voor onze afnemers creëren. Assimilatiebelichting vormt een logisch onderdeel van die strategie. Bij Gavita kregen we de beste garanties op het afgesproken lichtniveau.”


De situatie op de tomatenmarkt vraagt tegenwoordig van elke producent een antwoord op de vraag: hoe word ik zo aantrekkelijk voor de afnemer dat we tot een vaste relatie kunnen komen? Tomatentelers Luc Beirinckx en Koen Lauwerysen sloegen rond 2008 de handen ineen: het begin van een ontwikkeling die nog lang niet ten einde is. Inmiddels telen ze samen 25 ha tomaten op hun samenwerkingsbedrijf Den Berk in tuinbouwgebied Hoogstraten (België) en nog 13,5 ha op hun eigen bedrijven. Daarnaast werken ze samen met Benteltom, specialist in aparte soorten, en lopen er verkenningen voor andere samenwerkingsverbanden. Onder de merknaam Den Berk Délice bieden ze een breed assortiment aan, waarin specialties een steeds groter aandeel innemen.

Van den Berk

Meerwaarde genereren

Maar een groot volume is pas stap één op weg naar een vaste relatie. Nog belangrijker is om meerwaarde voor de afnemer te genereren. “Dat betekent niet alleen op de gewenste tijdstippen aanleveren in de gewenste verpakkingen, maar zelf met nieuwe voorstellen komen”, vertelt de teler. “We ontwikkelen en presenteren nieuwe verpakkingen voor de retail en maken tastings (proeverijen) mogelijk met een speciale proefdoos. We denken mee en lossen uitdagingen voor de retail op. Zo kom je tot echt ontzorgen. In de ideale situatie zou je het hele teeltplan volledig naar hun vraag inrichten, niet reactief maar pro-actief, door bijvoorbeeld nieuwe rassen afgestemd op marktvragen zelf te introduceren.”



Dat heeft nogal wat consequenties voor de bedrijfsinrichting. Bij Den Berk is een flinke klimaatgeregelde verpakkingshal verrezen, waar alle soorten wensen gerealiseerd kunnen worden. Je kunt dat ook uitbesteden, maar dan heb je de kwaliteit van het verpakken niet meer in de hand. En de crux van de aanpak is nu juist om elk stapje van het afzetproces perfect in te richten

Jaarrond leveren

Een betrouwbare partner zijn voor de retail, betekent tevens het hele jaar door leveren. De afnemer heeft er immers geen boodschap aan dat het natuurlijke lichtniveau in België in de winter laag is. “We hebben wel geprobeerd de wintervraag met aanbod uit andere landen in te vullen. Maar dat werkte toch niet”, vertelt Lauwerysen. “Als we ons hoge kwaliteits- en smaakniveau willen garanderen, moeten we alles in eigen hand houden. Dat betekent dat we assimilatiebelichting inzetten om op het juiste moment de gewenste productievolumes te kunnen leveren. Vroeger hielden we onder de belichting de standaard planttijd van 1 oktober aan. Nu spreiden we de planttijden over de verschillende bedrijven van juli tot oktober. Zo regelen we de gewenste aanvoer, afgestemd op de vraag.”

Keuze voor HPS

Den Berk heeft gekozen voor SON-T lampen. Lauwerysen bekijkt met belangstelling de ontwikkelingen op het gebied van LEDs, maar is ervan overtuigd dat HPS-lampen blijven. “We hebben de warmte van de lampen nodig voor onze teelt. Ook als LEDs in de toekomst meer oprukken als ze goedkoper worden, zul je in de tomatenteelt toch altijd een combinatie van HPS en LED blijven zien”, is zijn overtuiging. 



Bij de keuze van de leverancier zijn de ondernemers zeer zorgvuldig te werk gegaan. Alle mogelijkheden zijn overwogen en uit het keuzeproces is Gavita als beste optie gerold. “Als ondernemer ben je aan jezelf verplicht om louter te werken met betrouwbare partners. Bij Gavita kregen we de beste garanties voor het lichtniveau”, vertelt hij. “Bovendien hebben ze meegedacht in al onze processen. Dat was zeker een meerwaarde.”



Het lichtplan is opgesteld op grond van studies en berekeningen. Daaruit rolde dan weer de keuze voor lamp- en armatuurtype. “Na het ophangen hebben er controlemetingen plaatsgevonden. Daaruit bleek dat in de praktijk de lichtniveaus gerealiseerd werden, die we afgesproken hadden. Daar zijn we heel blij mee”, geeft de teler aan. “Als er een keer iets mis ging, dan communiceerde Gavita daar netjes over en werd alles goed opgelost.”

Armaturen opgeborgen

Het tomatenbedrijf kiest ervoor om ’s zomers alle armaturen los te schroeven, schoon te maken en op te bergen. Zo vervuilen ze niet met stof en bovendien nemen ze geen zonlicht weg. “Gavita heeft meegedacht over onze werkwijze en een opbergsysteem met kratten bedacht. Het afhalen en opbergen verloopt zo heel vlot”, zegt hij.

Ze laten de reflectoren tijdens de zomerperiode reinigen door een loonwerker. “We staan er versteld van hoeveel de lichtopbrengst daardoor verbetert. Het loont dus alle moeite om het zo aan te pakken. We zijn blij dat we voor deze armaturen gekozen hebben. De samenwerking met Gavita verloopt heel goed. Ze informeren ons over nieuwigheden en denken mee. Deze manier van werken past precies binnen onze filosofie van partnership, die we voor de hele keten hanteren, van leverancier tot afnemer.”